
La Dra Llanes, a partir de diversos estudis que ha realitzat ella mateixa i d’altres especialistes en l’aprenentatge de l’anglès, va explicar de quina manera els infants aprenen anglès en un context com el del nostre país. Es parteix del fet que el nivell mitjà de l’Estat Espanyol és dels més baixos del nostre entorn geogràfic, malgrat que els nostres infants comencen a estudiar l’anglès als sistema educatiu abans que els altres països. Aquest fet l’explica la doctora Llanes per la quantitat i qualitat de l’exposició dels nens i nenes a l’idioma estranger.
Segons Llanes hi ha quatre tipus de contextos d’aprenentatge: la instrucció, la immersió, l’estudi a l’estranger i el naturalístic. Segons les recerques, el context que més afavoreix l’aprenentatge de l’anglès, a banda òbviament del fet de viure en un país anglosaxó (naturalístic) són les estades o la immersió. El que resultat poc efectiu és la instrucció tal i com es fa normalment a Catalunya (unes 4 hores a la setmana). Tanmateix, l’edat també és un factor que afavoreix l’aprenentatge, però només és determinant si l’aprenentatge es fa en contextos d’estades i naturalístiques.
Durant la xerrada, els pares i mares assistents van compartir les seves experiències, posant molt de valor al fet que l’aprenentatge és més efectiu quan és significatiu, quan l’infant veu la necessitat d’aprendre o practicar l’anglès i en les dificultats que suposa el nostre entorn sociolingüístic per aprendre l’idioma estranger (dificultat per mirar TV o cinema en anglès). En aquest sentit, la Dra. Llanes va presentar algunes recomanacions per millorar el nivell d’anglès dels infants. El que més funciona és que els nens i nenes llegeixin i mirin la televisió en anglès.
En definitiva, va ser una xerrada molt interessant i que va donar moltes pistes i eines als pares i mares per entendre com els seus infants aprenen anglès i com els hi ho podem afavorir.
Per tenir més informació, podeu descarregar la presentació de la xerrada.